miercuri, 9 aprilie 2014

1000 DE LIMBI LIMBI VII, PERICLITATE ŞI DISPĂRUTE




In lume se vorbesc, in prezent, peste 6.000 de limbi, de la cele care au sute de milioane de vorbitori pana la cele cu numai unul sau doi. Toate prezinta vocabulare bogate prin care descriu mediul inconjurator, actiunile, gandurile si sentimentele oamenilor care le vorbesc.

Lingvistii estimeaza ca, pana in anul 2050, jumatate din limbile noastre, ale pamantenilor, ar fi disparut, asa incat momentul este mai mult decat potrivit pentru a le studia.
In lucrarea de faţa, bogat ilustrata şi accesibila, o echipa de specialişti se apleaca asupra diversitaţii, complexitaţii si frumuseţii limbajului uman.
Se propune o calatorie in jurul lumii lingvistice, analizând sursele, caracteristicile si real­ţiile reciproce dintre limbile noastre, si  cele de circulaţie mondiala, limbile majoritare si minoritare din fiecare zona geografică si chestiuni esenţiale precum limbile periclitate si cele disparute.
Regiune dupa regiune, fiecare intrare principala ofera informaţii despre numarul de vorbitori, raspandirea geografica, evoluţia, dezvoltarea si trasaturile speci­fice ale limbii respective. Textul, alcatuit de lingvisti de inalta specializarea, este accesibilă si ilustrată cu numeroase fotografii si harţi. 
Capitole speciale se ocupa de limbile periclitate si de cele disparute in decursul timpului, o secţiune cuprinzatoare de harţi prezinta raspandirea principalelor grupuri de limbi in lume, iar glosarul aduna cei mai importanti termeni de specialitate utilizaţi.


Austin, Peter K.
   1000 de limbi/Peter K. Austin:trad. de Mihnea Gafiţa.- Bucureşti: Art,2009
ISBN 978-973-124-375-7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu