luni, 10 martie 2014

MIHAI VOLONTIR LA 8O ANI

  Celebrul actor Mihai Volontir  sărbătorește la 9 martie, 2014, a 80-a aniversare. Maestrul s-a născut în satul Glinjeni, raionul Rezina.
A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. Au urmat mai multe filme, fiind solicitat să se filmeze şi la alte studiouri în roluri centrale, precum „Mosfilm”, studioul „A. Dovjenco” de la Kiev, „Azerbaidjan-film” ş. a. Printre roluri se numără şi cel central în filmul „Această clipă” 1969, al regizorului Emil Loteanu.
În anul 1973, Mihai Volontir a jucat rolul eminentului om de stat al Moldovei, savantului-filosof, istoric, lingvist − Dimitrie Cantemir, în filmul autobiografic cu acelaşi titlu. Pentru acest rol i s-a oferit Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti.
Serialul „Ţigan” a avut cea mai mare priză la public în 1979. Filmul descrie soarta romului Budulai, despre rătăcirile sale pe pământ în căutarea fericirii şi libertăţii. Filmul a avut o audienţă de milioane de telespectatori. M. Volontir a intrat în rol atât de organic, încât mulţi, fără să ştie numele actorului, au început să-l numească Budulai, ca în film, crezând că acesta şi este numele său adevărat.
www.vipmagazin.md/profil/Mihai_Volontir_Conştiinţa_demnităţii_native/‎
news.click.md/topic/mihai-volontir‎
media.info/.../video-Actorul-Mihai-Volontir-implineste-80-de-ani-73..
diez.md/.../mihai-volontir-a-implinit-80-de-ani/?...mihai-volontir..
diez.md/.../mihai-volontir-a-implinit-80-de-ani/?...mihai-volontir..









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu