miercuri, 15 mai 2013

IDENTITATEA TOPOSULUI ŞI A CHIŞINĂULUI


Chişinăul este unicul oraş istoric protejat de stat din republica Moldova. Identitatea toposulu şi a chişinăuenilor este strîns legată de caracterul centrului istoric care poartă amprenta etapei iniţiale de fondare a oraşului. Vatra istorică trebue protejată, cercetată şi valorificată cultural. Cartierele istorice construite cu elemente arhitecturale specifice, cu trame stradale diferite, cu istorii aparte a fiecărei case, ce  constitue o componentă importantă a moştenirii cultural-naţionale oferind posibilitatea de a avea o legătură cu generaţiile precedente şi o continuitate  a generaţiilor care vin şi a celora care ne vizitează oraşul.
Chişinăul, este în căutarea identităţii.  Salutată fiind iniţiativa primăriei municipiului de a scoate din întuneric obiectivele patrimoniului istoric şi cultural ale oraşului prin iluminarea acestora.Trei dintre cele mai vechi biserici, Mazarache, sfinţii împăraţi Constantin şi Elena şi sfântul Nicolae, benefeciază de un sistem de iluminare care pune în valoare arhitectura edeficiilor de cult.
În paginile acestei publicaţii, dar şi prin cercetările ulterioare ale istoricilor, arhitecţilor, arheologilor veţi afla file necunoscute din istoria urbei. Conferinţa a întrunit la masa de dialog istorici şi scriitori, arhitecţi şi critici de artă,arheologi şi specialişti în domeniul conservării patrimoniului cultural. 



Prezentare de carte:
Identităţile Chişinăului: Materialele conferinţei, 12-13 septembrie, 2011./col. aut.: Silviu-Andrieş Tabac, Ion Tentiuc, Valeriu Bubulici [et. al.]. - Ch.: Pontos, 2012. - 224 p.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu