vineri, 18 iulie 2014

UNIVERSUL ELEGANT

Visul dintotdeauna al fizicienilor a fost găsirea unei teorii ultime care să explice toate fenomenele din univers într-un cadru unitar şi elegant. Până de curând însă, microcosmosul (descris de mecanica cuantică) şi macrocosmosul (descris de relativitatea generală) păreau imposibil de adus la un numitor comun. În ultimele decenii a apărut totuşi un candidat redutabil la titlul de teorie ultimă: teoria corzilor. Ea presupune o regândire radicală a noţiunilor de spaţiu, timp şi particulă, şi chiar a ideilor pe care se întemeiază cunoaşterea ştiinţifică.
Universul elegant e prima carte în limba română care oferă o prezentare sistematică, limpede şi intuitivă a teoriei corzilor. Brian Greene, el însuşi fizician de vârf cu contribuţii importante în domeniu, reuşeşte aici marea performanţă de a face accesibile publicului larg, fără nici o pregătire ştiinţifică, cercetări de ultimă oră şi idei pe cât de abstracte, pe atât de tulburătoare ce par să conducă spre teoria ultimă.
Nominalizată la premiul Pulitzer, Universul elegant este probabil cea mai citită carte de ştiinţă apărută în anii din urmă.

Brian Greene

Universul elegant

Supercorzi, dimensiuni ascunse şi căutarea teoriei ultime

Humanitasştiinţă / Colectia: Ştiinţă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu